İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

209-Kriz ve Fırsat 16.01.2020

Kriz fırsat mıdır yoksa krizler ve sonrası süreç vuku bulduğu coğrafya ve toplulukta sonun başlangıcı, felaketin habercisi midir? Akademik dünya ve yazan, düşünen şahsiyetler sosyal bilimlerin konusuna girecek olan kriz ve fırsat gibi tanımlamalara ‘kime göre, neye göre?’ sorusuyla eldeki verileri birleştirerek yanıt aramaya giderler. Kriz ve fırsat sorusunu genelde Kıbrıs adası için, özelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için soralım. Kıbrıs için kriz fırsat mıdır?

***

Siyasi coğrafyamız Doğu Akdeniz, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri, Akdeniz’e kıyıdaş ülkeler ve Avrupa’yı bütün olarak ele aldığımızda krizlerin ortasında fırsatların göbeğindedir. Birleşmiş Milletler (BM)’in gündeminde yarım asırdır çözüm arayan siyasi sorun ‘Kıbrıs’tır. Krizlerin ve fırsatların ortasında ham maden gibi işleneceği günü bekleyen gizli özne de Kuzey Kıbrıs’ın siyasi varlığı KKTC’dir.

***

Prof. Dr. Hasan Ünal’la 19.01.2018 tarihinde Doğu Akdeniz ve KKTC’nin gündeminde olduğu “KKTC’nin garantör ülkesi Türkiye’nin atacağı adımlarla Müslüman ülkelerin ve stratejik ortaklıklar yaptığı İran ve Rusya’nın KKTC’yi tanıması gerek.” dediği bir röportaj yapmıştım. Prof. Dr. Ünal’ın röportajında genel olarak ifadesi KKTC’nin tanınması adına Müslüman ülkelerin harekete geçmesi ve okyanus ötesinin büyük kıtası Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ne rağmen Türkiye’nin ilişki içerisinde olduğu İran ve Rusya’nın KKTC’yi tanıması şeklindeydi. Sayın Ünal açıklamasında NATO üzerinden verdiği örnekle de KKTC’nin krizlerin fırsata dönüşmesiyle tanınabilineceğini somut olarak ifade etmiştir.

***

Şimdi; teoriden günümüz pratiğine dönersek KKTC, analitik zekâ ve stratejik adımlar iyi atıldığında fırsatların önünde parlayacağı günü bekleyen gizli özne olarak en canlı ve en güncel zamanını yaşamaktadır. Kıbrıs Postası köşe yazarı Ulaş Barış’ın 12.01.2020 tarihli “KKTC limanları Rus gemilerine açılacak mı?” başlıklı köşe yazısı gizli özne olan KKTC’nin krizi fırsata çevireceği en önemli cümlesini ifade edeceği hikayesini kaleme alan bir makaledir. Kıbrıs için çözümün en duygusal kalemi olarak ifade edebileceğimiz sevgili Ulaş Barış ‘Kime göre, neye göre?’ sorusuna yanıt gibi Rum Yönetimi’ne ABD tarafından uygulanan silah ambargosunun kalkması sonrası ABD’nin şartı niteliğinde olan ‘Güneydeki Rus varlığını bitirmeye yönelik hamlesi Kuzey Kıbrıs için fırsattır.’ demiştir. Doğu Akdeniz’in kömür karası petrol gibi karanlık siyasetine KKTC için aydınlatma fişeği atmıştır. Ulaş Barış yazısında ‘Başbakan Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Türkiye ziyaretindeki gündeminin Rusya’nın KKTC’deki Gazimağusa ya da Gemikonağı limanlarını kullanabileceği konuşmalarının olduğunu’ haber kaynakları ve duyumları üzerinden ifade etmiştir.

***

Bahse konu haberin doğruluğu resmi kaynaklardan yapılan açıklamaya kadar ‘kriz ve fırsat’ bağlamında çok önemli beyin fırtınasıdır. Akıl ve mantığın yolu birdir. Kaderimiz olan coğrafyada çektiğimiz çile kadar fırsatlar da gözümüzün önündedir. Yeter ki krizi fırsata çevirecek analitik zekaya sahip duygusal politikalardan uzak icra makamında etkin ve yetkili siyasetçilerimiz ve devlet adamlarımız olsun. Makalemizin öznesindeki sorunun cevabı ise benim gözümden güncel siyasi kriz ortamında KKTC fırsatın üzerindedir.