Malum, gündemimiz Covid-19 korona virüsü ve mücadele süreci. Dünya gündemi ve insanlığın ana hikayesi olduğu aşikardır. Uzunca bir süredir rutin yaşamımız korona virüse göre ayarlandı. “E-öğretim”, “e-ticaret”, “Evde kal!” süreçleriyle günümüzde yaşayan insanlık, alışık olmadığı bir formatta karantina sürecini bir şekilde tamamdı. Kuzey Kıbrıs için kısmi olsa da yasaklar kalktı veyahut esnetildi ve rahatlama dönemi diyebileceğimiz bir döneme girdik.
***
Bu rahatlama sürecinde akıllardaki sorular “Uçuşlar başlar mı?”, “Sınır kapıları açılır mı?”, “İşsizlik ödeneğine kimler başvurdu, kimlere verildi?” gibi uzar gider. Asıl hasıl olan virüs kaynaklı ölümlerin çok çok az olmasıdır. Sağlık yönünden kalıcı bir yara almadan süreci tamamlamamız asıl sevinmemiz gereken ana husustur. Bu süreçte en çok sevinmemiz gereken konu sağlıktır.
***
Anadolu’da kullanılan güzel bir özlü söz ‘Mal canın yongasıdır.’ der. Millet olarak sağlığımız yerindeyse bireysel olarak ekonomik kayıplarımız, ticari yaşam ana konumuz haline gelir. Turizm ve eğitime bağlı olan bir ekonomik sistemimiz olması virüste ağır bir ekonomik hasar almamıza sebep olmuştur. Bu süreçte gelecek adına büyük dersler aldık. Sosyal mesafelerin korunması, hijyen kuralları, e-ticaret, e-eğitim gibi konuların gelecek için revizyona girerek olası pandemilere hazır olması için notlar aldık. Kuzey Kıbrıs ticari yaşamı ve ekonomik sürdürülebilirliği için devlet ve siyaset kurumu tarım ekonomisine ağırlık vererek ekonomiyi ayakta tutacak adımlar atmalıdır. Olası bir tekrar kapanmada kendine asgari müşterekte yetebilecek bir düzen hasıl olmalıdır. Covid-19 sürecinde olduğu gibi genel ihtiyaçlar karşılandığında halkımız kurallara riayet ederek sağlığını korumaktadır. Rahatlama süreci ve sonrasında gelecek için siyasi ideolojiden arınmış akıllarla bu planlamalar detaylanarak yapılmalıdır.
***
Zor dönemler için asker üzerinden betimlenen güzel bir tanım “Usta asker resmî geçitte beli olur.” derler. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve devlet organizasyonu eksikleri veyahut artı yönleriyle Covid-19 sürecinde ve halen devamında resmî geçidini sürdürmektedir. Kıbrıs Türkleri ve uygulayıcı devlet ve siyaset kurumu ne kadar usta ne kadar amatör olduğunu bu süreçte görmüştür. Neyi daha iyi yapması gerektiğini, ada ülkesi olarak olası kıyamet senaryolarına karşı önleyici hizmet kabilinde tedbirlerinin ne olması gerektiği gibi birçok notlar alınmıştır. Önümüzdeki yaz dönemi ve sonrası seçim sürecinde bu notlar göz önünde alınarak gerekirse Kıbrıs Türk halkı için siyaset kurumunu ve devletin re-organizasyonu şarttır.
***
Anayasa değişikliği düşünülerek çift başlı bir yönetim sistemine mahal vermemek adına, denetleme ve kanun yapan güçlü bir meclis, karar alan ve uygulayıcı bir kabineye başkanlık eden Cumhurbaşkanlığı makamı belki de Kuzey Kıbrıs için en etkili yönetim şeklidir.