İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

229-İnsan-Savaş ve Din 04.06.2020

İnsanlık tarihi incelendiğinde huzur ve barışla geçen yıllar savaş ve kaosla geçen yıllara göre çok az olsa gerek. İlk insanla beraber avcı-toplayıcı yaşam biçimindeki savaş, insanlığın doğayla verdiği mücadele süreci, yaşamak için topladığı ve öldürdüğü süreçtir diyebiliriz. Kıt kaynağını kendi ailesine saklamak için verdiği mücadele belki de bireyden aileye ve topluma geçişi tetiklemiştir. Tarım ekonomisi ve tarımın katma değeri Avrupa şehir devletleri arasında savaşların ve yağmaların olmasının başlıca sebebidir. İnsanın özünde mücadele etmek ve yaşamak için savaşmak gibi hissiyatları vardır. İnsanlığın endüstri 4.0’ı yaşadığı günümüzde bile ilk günkü savaş dürtüleri insanlık için günceldir. İnsanlık savaş metot ve yöntemlerini teknoloji ilerledikçe geliştirmektedir. İnsanlık, bu gelişimi barış ve huzurun tesisi için kullanmamaktadır. Sadece dönemsel olarak savaş ve barışlara ara vermek, yeni savaşları planlamak adına diplomasi metoduyla ateşkes sürecine gitmiştir.

***

İnsanlık, evrende su için savaşmıştır. Tarım ve tokluk hissi için savaşmıştır. Enerji başlığı altında başta petrol ve yeraltı zenginlikleri için savaşmıştır. İmparatorlukların devamı, siyasi ikballerin bekası için savaşmıştır. Tokluk sonrası savaşları çıkarabilmek ve meşrulaştırmak için insanlık din olgusuyla süreci meşrulaştırarak savaşları resmî kılmıştır.

***

Günümüz insanlığı pandemi sürecinde korona virüsüne karşı topyekûn bir savaşın içindedir. Bu savaşın amacı az da olsa karın doyurmak, güneşli günlerde bedelsiz bir şekilde özgür olmak ve insanlığın sağlığıdır. Korona virüsüyle verdiği savaşta insanlık için düşman, gözle görülmeyen elle tutulamayan ölümcül bir virüstür. Din, dil, renk ve ırk ayrımı gözetmeksiniz ortak düşman insanlığın canını almaktadır. Farklı din ve dildeki milletler ortak düşman için cami, kilise, sinagog ve benzeri ibadet yerlerinde dualar etmişlerdir.

***

Demokrasi ve insan hakları denildiğinde dünyanın jandarmalığına soyunan okyanus ötesinin büyük kıtası ve devleti Amerika’da ırk ve renk temelli sokak savaşları kendini göstermiştir. Sonbaharda yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerine argüman oluşturabilecek türden siyahi Amerikalıların kamu ve ticari yaşamı sekteye uğratarak hak aradığı bir savaş süreci mevcuttur. Sokaktaki gösterileri karşı kamunun güvenliği halkın huzur ve refahı için Başkan Trump ve hükümeti kolluk güçleri marifetiyle müdahale ederek savaşın bir tarafını oluşturmaktadır. Kim haklı kim haksızı binlerce kilometre öteden belirleme cabası beyhudedir; fakat gözle görülür bir huzursuzluk ve gerginlik olduğu aşikârdır. 

*** 

Doğu Akdeniz’in en önemli siyasi konusu çözümsüzlüğü çözüm kabul etmiş Kıbrıs için de çeşitli savaş ve kaoslar vardır. Korona virüsünün verdiği psikolojik burhandan mıdır veyahut başka siyasi düşüncelerden midir bilinmez Limasol’da bulunan Din İşleri Başkanlığına bağlı Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisine geçtiğimiz günlerde 3 molotof kokteyli atılmış ve cami duvarına İslam karşıtı ifadeler yazılmıştır. İnsanlık biraz sağlığa kavuştuğunda savaşa hazır politik bir psikolojiye sahiptir. Fakat bunca olumsuzluğa karşı da insanlık için barış ve huzur her zaman vardır. Bölge siyasetini iyi okuyacak ve kavrayacak siyasi aktörler süreci başarıyla yönetebilirler. Yeter ki kaos ortamına maruz kalan siyasi irade devlet millet aklıyla süreci okusun ve yönetsin.