Limni ya da Türkçe adıyla Ilımlı adası Çanakkale Boğazı’nı gören hakim bir konumdadır. Gökçeada’nın güneybatısında gayri askeri statüde olması gereken Yunanistan’a devredilmiş adalardan biridir. Nüfusu 17.000 olan adanın yüzölçümü 476 kilometre karedir. Limni Adası, 30 kadar yerleşim alanı ve dört beldeden oluşmaktadır. Konum itibariyle Ege denizi kuzeyinde Çanakkale Boğazı gemi geçişleri ve Türk askeri unsurlarını takip edebilecek askeri stratejide önemi olan bir adadır.
***
Yunanistan siyaset kurumu gayri askeri statüde kalması gereken Ege adalarını her geçen gün silahlandırmaya devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde Yunan SKAI TV özel haberinde Limni Adası’ndaki 130. Muharebe Filosu’ndan hareket eden bir F-16 savaş uçağı tanıtılmıştır. Haberde uçaksavar füzeleriyle yüklü F-16’ın Türk uçaklarının Yunanistan hava sahasını ihlal etmesini önlemek üzere Ege’de görev yaptığı haberine yer verilmiştir.
***
Limni Adası, 1923 Lozan Barış Antlaşması uyarınca silahsızlandırılmak koşuluyla Yunanistan’a verilen Doğu Ege adaları arasındadır. 1914’te Taşoz, Bozbaba, İpsara, Semadirek ve Limni adaları Yunanistan’a verilirken, Yunanistan’ın tahkimat yapmaması ve adaları bahri veya askeri amaçla kullanmaması konusunda Türkiye’ye yeterli garanti vermesi kararlaştırılmıştı. Bu karar da Lozan Antlaşması’nın 12. maddesiyle onaylanmıştır.
***
Atina DC aklı halihazırda, 1923 Lozan Antlaşması’na göre silahsızlandırılması gereken Semadirek, Limni, Midilli, Sisam, Sakız, İpsara ile Ahikerya’ya asker çıkarıp tugay, tümen, top ve tüfek gibi unsurları konuşlandırarak, gayriaskeri statüde olması gereken dokuz adadan yedisinde antlaşmayı ihlal etmiştir. Onikiadalardan Batnoz, İleriye, Kelemez, İstanköy, İleki, Kerpe, Sömbeki, Rodos ve Meis’te de aynı tavrı sürdüren Yunanistan, Paris Antlaşması uyarınca gayriaskeri statüde kalması gereken 14 adadan dokuzunda hukuk dışı davranıyor. Atina, böylece mevcut durumda gayrihukuki olarak 16 Doğu Ege adasını silahlandırmış bulunmaktadır. Atina DC aklı ve Yunanistan siyaset kurumu, okyanus ötesinden aldığı destek ve arsız Miço’nun hukuk tanımaz siyasetiyle Ege denizi ve Batı Trakya’ya da hukuksuz adımlarını her geçen gün arttırarak devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl da Güney Kıbrıs komando birlikleri askeri helikopterle Güney Kıbrıs’taki askeri birlikten Limni Adası’na intikal ettiği haberleri Kıbrıs basınında yer bulmuştu.
***
Atina DC ve siyasi sözcüsü Miço, Ege’de olası Türk – Yunan savaşı için kendince tüm hazırlıklarını Ege adaları ve Batı Trakya’da arttırarak devam etmektedir. NATO ve Fransız askeri unsurları Rus – Ukrayna savaşını bahane ederek Miçonun silahlanmasına destek yapmaktadır. Türkiye’nin batı sınırı ve Ege denizi paramiliter yapılar ve transatlantiğin silahlı unsurlarıyla dolmuştur. NATO ve Atina siyasi iradesi, Avrupa’nın huzur ve barışı için Türkiye’nin önemini göz önünde bulundurarak mesnetsiz yaptıkları silahlanma hareketine bir an önce son vermelidirler.