İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

80-FETÖ ve istihbarat ağı 10.08.2017

3 Ağustos Perşembe günü yazdığım köşe yazımda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde “FETÖ yapılanması var mıdır? Sanat, siyaset ve spora, askeri ve devlet kadrolarına kadar yapılanan örgüt Kuzey Kıbrıs’ta nasıl yapılanmıştır?” gibi sorular sorarak konunun milli güvenlik meselesi olduğunu ve başta Kıbrıs sorunu ve Kuzey Kıbrıs – Türkiye ilişkilerine zarar verebilecek seviyede olduğunu belirtmek istemiştim. Yazımın içerisinde Kuzey Kıbrıs’ta ‘ibadet cumadan cumayadır’ diyerek FETÖ olamaz diyen çevrelere bilgi notu niteliğinde FETÖ’nün örgütlenme stratejisi olan ‘amaca göre örgütlenme stratejisini’ işledim. Bu stratejiyle, gittiği yere ve sosyal dokusuna göre bir yapılanma yaptıklarını anlatmak istedim.

***

Yazımın yayınlanması sonrasında eleştiriler geldi. ‘Az yazmışsınız’, ‘isim isim bunlar belli’, ‘bunları da yazın’ gibi ifadelerle tehlikeyi bilenlerden konuları dinledim. Bu ifadeler arasında ilginç bir şekilde “Bu örgüt, Annan Planı zamanından itibaren adada siyasete müdahil olmaktadır.”, “Örgüt, UBP ve CTP siyasi partilerinin kongrelerine ve seçim kampanyalarına bile karışmıştır.” şeklindeki ifadeleri de duydum ve dinledim. Şimdi FETÖ örgütüyle iltisaklı olması sebebiyle tutuklu ve yargılanması devam eden, suçlu ya da suçsuzluğu bağımsız mahkemeler tarafından belirlenecek olan akademisyen Dr. Mümtazer Türköne’nin adada siyasi çalışmalar yaptığı dönemlerde görüştüğü kişilerin de iyi irdelenmesi gerektiği şeklinde ifadeleri son üç dört günde bolca dinledim. Bunlara ilave olarak da Kuzey Kıbrıs’ta önemli bir gazetedeki köşe yazarımız KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘güvenlik bürokrasisi ve bazı siyasi çevreler amacını ve nedenini bilmediğimiz şekilde seçimlerde rol aldılar’ dedi. Bu bağlamda var diyen ve yok diyenlerin sayıları sanırım bir anket çalışmasıyla gün yüzüne çıkar.

***

Kuzey Kıbrıs’ta ülke imamı, bölge imamı, eğitim imamı, iş dünyası imamı, yargı-emniyet ve askeri imamı, medya imamı olmadığını, KKTC harici bir ülkede 1000 kusur öğrenci için 100’ün üzerinde ev açan örgütün, Kuzey Kıbrıs üniversitelerinde okuyan öğrenciler için de örgüt faaliyeti yaptığını düşünüyorum. Fakat belki bir gün gerekir diye de aşağıda FETÖ hakkında açık kaynaklardan toplanan bilgileri tarihe not olarak düşmek istiyorum.

İstihbarat ağı ve arşivi

Örgütün ‘amaca göre örgütlenme stratejisi’ içinde en önem verdiği alan istihbarat ağı ve arşividir. Dini motiflerden arınmış, post modern görünüme sahip ve faaliyet gösterdiği yerin sosyal dokusuna uygun olarak, F tipi 1 dolarla sicil numarası verdiği kişilerle, ecnebi üst aklın faaliyetlerini yürütmektedir.

***

Tanımladığımız örgüt mensuplarının aktardıkları bilgilerle büyük bir istihbarat arşivi oluşturmaktadırlar. Bu bilgiler faaliyet alanlarının gereksinimleri doğrultusunda, psikolojik harekat argümanı olmakla birlikte, beyaz-kara ve gri propagandalar olarak kullanılmaktadır.

Bu genel faaliyetleriyle siyasi aktörlere, yürütmenin mensuplarına ve kanaat önderlerine siyasi baskı oluşturmaktadırlar. Kuzey Kıbrıs’ta da siyasete müdahil oldukları söylemi düşünüldüğünde, yukarıdaki bilgiler daha da anlam kazanmaktadır.